Het portfolio aan de formatietafel: ambitieus, maar kwetsbaar voor tegenslagen 

formatieakkoord

Zes maanden na de verkiezingen is in Den Haag een formatieakkoord gesloten tussen vier partijen met aanzienlijke onderlinge verschillen. Elke partij heeft in dit akkoord haar eigen successen geclaimd, wat een interessante vergelijking oplevert met de werkwijze van projectportfolio management (PPM). 

In PPM streef je naar een gebalanceerd portfolio, waarbij elke partij haar eigen succes wil claimen. Dit vertaalt zich naar een situatie waarin alle projecten moeten bijdragen aan de ambities en doelstellingen van de organisatie en tevens haalbaar moeten zijn. Om dit te bereiken, is het belangrijk om een benadering te hanteren waarbij de strategische prioriteiten van de organisatie in balans zijn met de beschikbare middelen en capaciteiten. 

Binnen één organisatie is het relatief eenvoudig om bij te dragen aan de ambities en doelstellingen, aangezien er één gezamenlijk einddoel is. Echter, bij een formatieakkoord tussen partijen met sterk uiteenlopende belangen, zoals in dit geval, wordt dit al snel een stuk ingewikkelder. Het resultaat is vaak een verzameling van vage algemene doelen waar bijna niemand tegen kan zijn. Hierdoor worden, ondanks beweringen, doorgaans weinig grote veranderingen doorgevoerd. 

De uitdagingen aan de formatietafel 

Wat deze formatie echter interessant maakt, is dat er desondanks stevige veranderingen op stapel liggen. Dit zijn de populistische veranderingen waarmee bepaalde partijen groot zijn geworden. Hier komt een ander belangrijk aspect van portfolio management naar voren: de haalbaarheid. 

Voor de ambitieuze veranderingen in het akkoord mogen we de nodige vraagtekens zetten bij de haalbaarheid. Er rijzen bijvoorbeeld vragen over de wettelijke grondslag voor bepaalde maatregelen en bovenal over de financiële haalbaarheid. Hoe worden deze veranderingen gefinancierd? In PPM denk je hier voorafgaand over na en neem je ook enige reserves op in je planning. Binnen de huidige formatieplannen lijkt dit nu niet het geval te zijn. Zowel qua wettelijke grondslag waaronder Europese wetgeving, als qua financiële dekking lijken de plannen op drijfzand te staan. 

De uitdagingen aan de formatietafel: ambitieuze plannen zonder tegenslagen zijn al lastig te realiseren, maar met tegenslagen lijkt het nagenoeg onmogelijk. Het huidige formatieakkoord laat zien dat politieke ambities en de principes van PPM elkaar op interessante en soms problematische manieren kunnen raken. 

Meer weten? 

Meer weten over hoe wij jouw organisatie kunnen helpen met PPM? Neem contact met ons op om een afspraak te maken en ontdek hoe onze innovatieve aanpak waarde kan toevoegen aan jouw bedrijf.

    Stuur ons een bericht via onderstaand contactformulier.
    Wij nemen zo snel mogelijk contact op.



    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *