Bezuiniging en portfoliomanagement: slimme strategieën om kosten te besparen

Binnen organisaties is het optimaliseren van financiële middelen een voortdurende uitdaging. Dit geldt ook voor centrale en lokale overheden met steeds meer taken en beperkt budget. Bezuiniging is geen onbekende term binnen gemeenten. Portfoliomanagement kan helpen om op een effectieve manier kosten te besparen en middelen efficiënter in te zetten. Dankzij een doeltreffende strategie helpt portfoliomanagement organisaties bij het nemen van weloverwogen beslissingen, zowel bij groei als bij bezuinigingen.  

We delen enkele strategieën die organisaties kunnen inzetten om te bezuinigen via portfoliomanagement:

 1. Prioritering van projecten. Organisaties analyseren hun projectportfolio om te bepalen welke projecten de meeste waarde toevoegen zijn. De projecten met het hoogste rendement (zowel in geld, maar ook qua verbetering van bijvoorbeeld dienstverlening) worden opgestart, terwijl minder interessante projecten worden uitgesteld of geannuleerd.  
 2. Balancering van projecten.
  Los van prioriteren, is ook balanceren van belang. Er moet bijvoorbeeld balans zijn tussen projecten van de diverse domeinen. Maar ook balans tussen grote en kleinere projecten. Deze balans draagt bij aan een duurzaam portfolioproces op de lange termijn.  
 3. Risicobeheer.
  Door risico’s in kaart te brengen en te verminderen, kunnen organisaties onnodige kosten vermijden. Door projecten met teveel onzekerheden te identificeren en het beperken van de risico’s kan de plek van projecten in het portfolio heroverwogen worden.
 4. Resourceallocatie.
  Het optimaliseren van de inzet van middelen is cruciaal. Dit kan betekenen dat er minder resources worden toegewezen aan bepaalde projecten of dat er meer wordt geïnvesteerd in projecten met een hogere strategische waarde.
 5. Monitoring en evaluatie. Door regelmatig de voortgang van projecten te monitoren en te evalueren, kunnen organisaties snel reageren op veranderingen in de markt of in de bedrijfsdoelstellingen. Dit stelt je als organisatie in staat om projecten aan te passen of stop te zetten indien nodig.
 6. Technologie en automatisering.
  Het gebruik van geavanceerde software voor portfoliomanagement kan helpen bij het identificeren van inefficiënties. Ook kan portfoliomanagement software routinetaken automatiseren, wat aanzienlijke kostenbesparingen kan opleveren.  

Samengevat biedt portfoliomanagement organisaties de mogelijkheid om hun projectenportfolio te optimaliseren en op effectieve manier projecten te selecteren. Hierdoor kunnen kosten bespaard worden wanneer bezuinigingen noodzakelijk zijn. Portfoliomanagement biedt overzicht en maakt het mogelijk om strategische beslissingen te nemen. Het is een waardevol instrument voor organisaties die streven naar efficiëntie en financiële duurzaamheid.  

Wat betekent dat voor jouw organisatie?

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw organisatie?
SEM portfoliomanagementsoftware biedt een duidelijk en actueel overzicht om te helpen bij prioritering en besluitvorming. CLS Inter ondersteunt jouw organisatie bij het inrichten van waarde vermeerderend portfoliomanagement.
Bekijk onze oplossingen of neem contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *