5 Tips voor succesvol portfoliomanagement ​

Wil je meer controle over je projectportefeuille? Ziet jouw organisatie de verbanden tussen alle ideeën en projecten onderling? Kun je de voortgang goed in monitoren? Of zijn er verbeteringen mogelijk? Portfoliomanagement helpt jouw organisatie grip te krijgen op ideeën en projecten. Maar hoe pak je dit op een succesvolle manier aan? In de praktijk zijn er verschillende valkuilen gebleken, waardoor portfoliomanagement soms als uitdagend wordt ervaren. Dat is jammer, want het effectief opzetten en uitvoeren van portfoliomanagement biedt zoveel voordelen.  

Wat is portfoliomanagement? 

Portfoliomanagement is de kunst van het beheren van voorstellen, projecten en programma’s om de doelstellingen van de organisatie te realiseren. Het vormt een integraal onderdeel van het organisatiebeleid en helpt bij het streven naar het behalen van gestelde doelen op de lange termijn. Daarnaast zorgt portfoliomanagement voor de juiste inrichting en governance om programma’s en deelprojecten succesvol tot uitvoering te brengen.

Maar hoe richt je portfoliomanagement succesvol in?  

We delen 5 tips:  

 1. Zorg voor een heldere aanpak.
  Een duidelijke strategie vormt de basis voor het selecteren van de juiste projecten en programma’s die bijdragen aan de organisatiedoelen. Integreer portfoliomanagement goed met andere bedrijfsprocessen, zoals financiën, risicobeheer en verantwoordingsrapportage, om succes te waarborgen voor de hele organisatie. 
 2. Betrek de stakeholders.  
  Het is van essentieel belang om alle belangrijke stakeholders te betrekken bij het portfoliomanagementproces om hun perspectieven en verwachtingen beter te begrijpen. De steun van het senior management is cruciaal. Betrokkenheid én duidelijke communicatie over gemaakte keuzes bevordert transparantie en verantwoording. 
 3. Werk met een haalbare planning.  
  Realistische plannen en begrotingen zijn nodig voor een effectieve uitvoering van projecten en programma’s. Het is belangrijk om portfoliomanagement toe te passen in een tempo dat past bij de organisatie. Met kleine stappen boek je meer vooruitgang dan met een te grote stap om vervolgens meteen tot stilstand te komen.  
 4. Maak gebruik van ondersteunende technologie.  Portfoliomanagementtools en projectmanagementsoftware helpen bij het vereenvoudigen van het portfoliomanagementproces en bieden een overzichtelijke helicopterview van de projecten. 
 5. Evalueer en stel regelmatig bij.  
  Regelmatige evaluaties helpen om aan te passen aan veranderende omstandigheden en nieuwe kansen te benutten. 

Deze 5 tips helpen bij effectief portfoliomanagement.  

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw organisatie? SEM portfoliomanagementsoftware biedt een duidelijk en actueel overzicht om te helpen bij prioritering en besluitvorming. CLS Inter ondersteunt jouw organisatie bij het inrichten van waarde vermeerderend portfoliomanagement.  
Bekijk onze oplossingen. 

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *