11 succesfactoren portfoliomanagement  

Heb je behoefte aan grip op de projectportefeuille? Ziet jouw organisatie de samenhang tussen projecten en kan de voortgang van projecten goed bewaakt worden? Of kan dat beter? Portfoliomanagement helpt jouw organisatie om grip te krijgen op projecten om succesvol te veranderen. Maar hoe pak je dit succesvol aan? In de praktijk blijken er nogal wat valkuilen, waardoor portfoliomanagement soms als een uitdaging gezien wordt. Zonde, want het effectief inrichten en uitvoeren van portfoliomanagement heeft zóveel voordelen. Portfoliomanagement is de kunst van het beheren van projecten en programma’s om de organisatiedoelen te realiseren. Het is een integraal onderdeel van het bedrijfsbeleid en helpt om blijvend toe te werken naar het gestelde doel. Wij delen graag 11 succesfactoren voor portfoliomanagement.  

11 succesfactoren die helpen om de effectiviteit van portfoliomanagement te verhogen: 

 1. Duidelijke strategie. 
  Een heldere en betekenisvolle strategie is de basis voor het bepalen van de projecten en programma’s die bijdragen aan de organisatiedoelen.
 2. Toewijding van de senior leiding.
  De senior leiding moet de portfoliomanagementpraktijk omarmen en actief ondersteunen om de effectiviteit te waarborgen.
 3. Stakeholdermanagement. Het betrekken van alle belangrijke stakeholders bij het portfoliomanagementproces zorgt voor een beter begrip van hun perspectieven en verwachtingen.
 4. Reguliere evaluatie en aanpassing.
  Het regelmatig evalueren en aanpassen van de portfoliostrategie en -planning is noodzakelijk om te kunnen inspelen op veranderende omstandigheden en nieuwe kansen.
 5. Integratie met andere bedrijfsprocessen.
  Portfoliomanagement moet goed geïntegreerd zijn met andere bedrijfsprocessen, zoals financiën, risicobeheer en verantwoordingsrapportage om succesvol te zijn in en voor de gehele organisatie.
 6. Goede projectselectie.
  Het selecteren van projecten en programma’s die bijdragen aan de organisatiedoelen is cruciaal voor het succes van het portfoliomanagement.
 7. Realistische planning en begroting.
  Het ontwikkelen van realistische plannen en begrotingen is noodzakelijk om te zorgen voor een efficiënte en effectieve uitvoering van projecten en programma’s.
 8. Ondersteunende technologie.
  De inzet van technologieën, zoals projectmanagementsoftware en portfolio managementtools, kan helpen bij het vereenvoudigen van het portfoliomanagementproces. Een helder overzicht, een helicopterview, is de basis van grip hebben op projecten.
 9. Professionalisering.
  Het ontwikkelen van de vaardigheden en kennis van portfoliomanagers en andere medewerkers is belangrijk om de effectiviteit van het portfoliomanagement te verhogen. Bijscholing kan daarom van grote meerwaarde zijn.
 10. Transparantie en verantwoording.
  Door duidelijkheid te verschaffen over gemaakte keuzes binnen het portfolio wordt de organisatie als geheel transparanter. Dit helpt op een later moment ook om de gemaakte keuzes te verantwoorden.
 11. Just enough.  
  Het is belangrijk om portfolio management toe te passen in een tempo dat past bij de organisatie. Er kan heel veel binnen het domein van portfolio management. Belangrijk is dat het past bij het huidige niveau van jullie organisatie. Met kleine stappen boek je meer vooruitgang dan met een te grote stap om vervolgens meteen tot stilstand te komen. 

Deze 11 succesfactoren zijn volgens ons onmisbaar voor effectief portfoliomanagement.  

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? SEM portfoliomanagementsoftware biedt een helder en actueel overzicht dat helpt bij prioritering en besluitvorming. CLS Inter ondersteunt jouw organisatie met de inrichting van waarde vermeerderend portfoliomanagement.  

Bekijk onze oplossingen.
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *